Autofiktion kaldes den genre, der i disse år går sin sejrsgang over hele verden. En af de mest berømte forfattere, som skriver autofiktion, er den norske forfatter Karl Ove Knausgård,som med sine bøger under den fælles titel ‘Min Kamp’ har beskrevet sit liv og sin familie.

Autofiktion er en genre, hvor forfatteren i jeg-form skriver om sit eget liv og de problemer, som vedkommende har gået igennem. Det er på den måde meget personlig litteratur, og det er ikke altid nemt at skelne, hvornår der er tale om virkelighed, og hvornår der er tale om fiktion. De bøger, der udgives som autofiktion, betegnes jo netop som fiktion, men handler om forfatteren selv og hans/hendes familie og omgangskreds, og ofte går de meget tæt på dem, de skriver om.

Skab dig en hyggelig læsekrog

Holder du af at læse autofiktion og på den måde leve dig ind i forfatternes univers, så kan det være en god idé at skabe en hyggelig læsekrog. Indret en stue eller et hjørne i dit studereværelse med smukke tapeter fra Familietapeter.dk, så du kan komme i den rette stemning, når du læser.

Herhjemme har autofiktionen også kronede dage. En af de mest kendte forfattere, der skriver i denne genre, er Leonora Christine Skov, som med sin bog ‘Den der lever stille’ fra 2020 satte fokus på sin proces med at springe ud som lesbisk og de konsekvenser, det havde for hendes relation til familien. Især moderen slog hånden af hende, men også faderen kunne ikke kapere, at datteren skilte sig ud, og bogen handler om de forkvaklede familieforhold. Nu har Leonora Christine Skov fulgt successen op med endnu en autofiktiv roman, ‘Hvis vi ikke taler om det’. Her bearbejder hun familieproblemerne og sine egne udfordringer nok en gang.

Også krimiforfatteren Jesper Stein har i 2020 udgivet en autofiktiv roman, ‘Rampen’. Forfatteren, der ellers er kendt som journalist og forfatter af kriminalromaner, har skildret sin opvækst med sine forældre og broderen i huset Rampen i Risskov ved Aarhus. Faderen var den kendte litterat Finn Stein Larsen, og moderen chefsygeplejerske på det psykiatriske hospital i Risskov. Han skildrer en glad barndom, indtil faderen pludselig forelsker sig i en elev og forlader familien. Herefter er der tale om én lang deroute med en stadig mere alkoholiseret mor og en far, hvis nye forhold ikke bliver den lykke, han måske havde håber på. Også Finn Stein Larsen ender som dybt alkoholiseret og må blandt andet indlægges på Skejby Sygehus med alkoholskader.

Det er barsk læsning, og man kan ikke lade være med at bemærke, at forfatteren konsekvent omtaler sin far som ‘Finn’, mens moderen kaldes ‘mor’, selv om han også nogle gange omtaler hende med hendes fornavn, ‘Jytte’.

Autofiktion er en populær genre, men møder også kritik, fordi den skildrer konkrete menneskers liv, men i sagens natur alene gør det ud fra forfatterens synsvinkel.

Kalender

marts 2024
M Ti O To F L S
« jul    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Min koncertbog med klassisk musik – En bog med lyd og lys fra Bolden

Kalender

marts 2024
M Ti O To F L S
« jul    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
salient